Barackpálinkás barackos gombóc recept
Receptek » Barackpálinkás barackos gombóc recept
hozzávalók / 4 adag
A gombóchoz
- 500 g burgonya
- 50 g étkezési keményítő
- 50 g finomliszt
- 50 g búzadara
- 1 db tojás
- 40 g vaj (olvasztott)
- 1 csipet só
- 1 citromból nyert citromhéj
- 0.5 db vanília (rúd kikapart magja)
- 12 db sárgabarack
- 12 db kockacukor
- 12 csepp pálinka (barack)
A főzőléhez
- 2 ek só
- 4 ek cukor
- 0.5 db fahéjrúd
- 2 g gyömbér (2 szelet)
- 0.5 db vanília (rúd kikapart magja)
- 2 g narancshéj (2 csík)
- 2 g citromhéj (2 csík)
A pirított zsemlemorzsához
- 100 g zsemlemorzsa
- 2 ek vaj
A tetejére
- 2 ek porcukor
elkészítés
- A burgonyát sós vízben megfőzzük, héját lehúzzuk, majd burgonyatörőn áttörjük. Hűlni hagyjuk.
- A kihűlt burgonyához adjuk a többi hozzávalót, és sima tésztává gyúrjuk.
- A barackot megmossuk, kimagozzuk. A kockacukrot meglocsoljuk egy kis barackpálinkával, majd minden barackba egy kockacukrot teszünk.
- A burgonyamasszát 12 egyenlő részre osztjuk. A barackokat a tésztával beburkoljuk, majd gombóccá formázzuk.
- Egy fazékban 3 l vizet felfőzünk a cukorral és a sóval. Hozzáadjuk a fahéjat, gyömbért, a vaníliarudat, a narancs- és a citromhéjat. Beletesszük a gombócokat és lassú tűzön éppen csak gyöngyözö vízben kb. 15 perc alatt megfőzzük.
- Egy serpenyőben a vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát.
- A gombócokat leszűrjük, majd megforgatjuk a pirított zsemlemorzsában. Porcukorral megszórva tálaljuk.
- költség: 1000 Ft
- elkészítettem: 10 alkalommal
forrás: nosalty.hu