Barackpálinkás barackos gombóc recept

Receptek » Barackpálinkás barackos gombóc recept

 

 

 

 

 

hozzávalók / 4 adag

 

A gombóchoz

  • 500 g burgonya
  • 50 g étkezési keményítő
  • 50 g finomliszt
  • 50 g búzadara
  • 1 db tojás
  • 40 g vaj (olvasztott)
  • 1 csipet só
  • 1 citromból nyert citromhéj
  • 0.5 db vanília (rúd kikapart magja)
  • 12 db sárgabarack
  • 12 db kockacukor
  • 12 csepp pálinka (barack)

A főzőléhez

  • 2 ek só
  • 4 ek cukor
  • 0.5 db fahéjrúd
  • 2 g gyömbér (2 szelet)
  • 0.5 db vanília (rúd kikapart magja)
  • 2 g narancshéj (2 csík)
  • 2 g citromhéj (2 csík)

A pirított zsemlemorzsához

  • 100 g zsemlemorzsa
  • 2 ek vaj

A tetejére

  • 2 ek porcukor

 

elkészítés

  1. A burgonyát sós vízben megfőzzük, héját lehúzzuk, majd burgonyatörőn áttörjük. Hűlni hagyjuk.
  2. A kihűlt burgonyához adjuk a többi hozzávalót, és sima tésztává gyúrjuk.
  3. A barackot megmossuk, kimagozzuk. A kockacukrot meglocsoljuk egy kis barackpálinkával, majd minden barackba egy kockacukrot teszünk.
  4. A burgonyamasszát 12 egyenlő részre osztjuk. A barackokat a tésztával beburkoljuk, majd gombóccá formázzuk.
  5. Egy fazékban 3 l vizet felfőzünk a cukorral és a sóval. Hozzáadjuk a fahéjat, gyömbért, a vaníliarudat, a narancs- és a citromhéjat. Beletesszük a gombócokat és lassú tűzön éppen csak gyöngyözö vízben kb. 15 perc alatt megfőzzük.
  6. Egy serpenyőben a vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát.
  7. A gombócokat leszűrjük, majd megforgatjuk a pirított zsemlemorzsában. Porcukorral megszórva tálaljuk.
  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 10 alkalommal

 

forrás: nosalty.hu