Kajszis-pálinkás túrótorta recept
Receptek » Kajszis-pálinkás túrótorta recept
hozzávalók / 12 adag
A piskótához
- 70 g finomliszt
- 130 g cukor
- 110 g vaj
- 1 kk sütőpor
- 1 ek vanília kivonat (elhagyható)
- 1 ml mandulaaroma (elhagyható)
- 3 db tojás
- 100 g marcipán
- 1 csipet só
A túrókrémhez
- 500 g tehéntúró (félzsíros, inkább krémes állagú)
- 500 ml habtejszín
- 1 ek vanília kivonat
- 100 g cukor (kóstolás szükséges!)
- 8 dkg aszalt sárgabarack
- 0.5 dl pálinka (kajszibarack-pálinka az áztatáshoz)
- 1 citromból nyert citromhéj (reszelve)
A baracktöltelékhez
- 500 g sárgabaracklekvár (sűrű)
- 0.2 dl pálinka (használhatjuk azt, amit áztatás közben a barackok nem szívtak fel)
A díszítéshez
- 500 g étcsokoládé (min. 70 % kakaótartalmú)
- 5 csepp ételfesték (pirosas-bronzos, de elhagyható)
- 5 dkg aszalt sárgabarack (pálinkába áztatva)
elkészítés
- 3 piskótalapot készítünk. (Célszerű külön megsütni őket, mert így szép magasra felnőnek.) A cukrot, a marcipánt és egy kanál lisztet mixerben homok állagúra keverünk.
- Hozzáadjuk a puha vajat, a mandula és a vanília kivonatot, habosra keverjük.
- Egyesével belekeverjük a tojásokat.
- A lisztet összeszitáljuk a sóval és a sütőporral, aztán óvatosan beleforgatjuk a masszába. A massza felét sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük.
- 160 °C-on kb. 35 perc alatt sül meg. Akkor jó, ha aranybarna. A sütés elején kicsit hólyagos lesz a teteje, majd megnő, ami a sütés után picit összeesik.
- A sütőből kivéve várjunk egy picit, míg meghűl, majd vegyük ki a tortaformából, és válasszuk le a sütőpapírt a piskóta aljáról. Hagyjuk kihűlni. (Megjegyzés: A lapokat előző nap is elkészíthetjük.)
- Túrókrém: A túrót burgonyatörővel áttörjük, hozzáadjuk a kristálycukrot, jól összekeverjük, hozzáadjuk az aprított, pálinkába áztatott barackszemeket (kb. 1 éjszaka áztatás szükséges), majd a tejszínhabot is óvatosan hozzákeverjük. Kóstolás szükséges, hogy mennyire édes, mert ez a túrótól is függ, illetve a részeges barack mennyire uralja az ízeket.
- Baracktöltelék: Magas gyümölcstartalmú barackdzsemet (turmixolva, ha esetleg héjdarabokat is tartalmaz) összekeverjük egy kupica barackpálinkával.
- Összeállítás: A tortakarikára vékony rétegben felkenjük a baracktölteléket, majd a túrót kb. 0,5 cm vastagon.
- Ráhelyezzük a következő piskótát, töltjük, majd ugyanígy folytatjuk a következő lappal.
- Rövid időre fagyasztóba tesszük.
- Végül megigazítjuk a tölteléket cukrász kenőkéssel, a hiányokat pótoljuk, és bevonjuk a piskótát vékony rétegben baracktöltelékkel.
- Díszítés: Az étcsokoládét gőz fölött megolvasztjuk, áthúzzuk vele a tortát. Ha nem szeretnénk, hogy kemény legyen a bevonat, akkor növényi olajat keverjünk az olvasztott csokoládéhoz.
- Ha megszilárdult, a torta tetejét csoki bon-bonnal, ételfesték és ecset segítségével díszítjük.
- sütési hőfok: 160°C
- tepsi mérete: 23 cm
forrás: nosalty.hu