Pálinkás szilvás lepény recept
Receptek » Pálinkás szilvás lepény recept
hozzávalók / 6 adag
- 80 dkg szilva
- 2 ek szilva pálinka (vagy ugyanennyi rum)
- 3 ek porcukor
- 1 kávéskanál fahéj
- 6 dkg finomliszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 3 db tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg porcukor
- 50 dkg tehéntúró
- 4 ek zsemlemorzsa
- 13 dkg vaj
elkészítés
Előkészítés
- A szilvát kimagozzuk, felezzük. Meglocsoljuk a szilvapálinkával, megszórjuk a porcukorral és a fahéjjal.
- A magas falú tepsit kikenjük 3 dkg vajjal és kiszórjuk 2 evőkanál zsemlemorzsával. Ennél a süteménynél ne sütőpapírt használjunk. 3 dkg vaj puha legyen 10 dkg vaj hideg, kemény. Tepsi mérete: 26 cm X 36 cm Sütőt bemelegítjük 180 fokra.
Tészta összeállítása
- A lisztben elkeverjük a sütőport és a csipetnyi sót. Keverőtálban, robotgép segítségével kikeverjük a tojások sárgáját a porcukorral, a vaníliás cukorral és végül a túróval. Ehhez adagoljuk kanalanként a lisztes keveréket és simára dolgozzuk. A tojások fehérjét kemény habbá verjük és lazán beleforgatjuk a tésztába.
- A tészta felét a tepsibe tesszük, erre következik a szilva fele, rásimítjuk a tészta másik felét és erre pedig a szilva másik felét. Ezt a második szilvaadagot szép sorba helyezzük el, kicsit megdöntve (képen balra lent). Megszórjuk a maradék zsemlemorzsával és a 10 dkg hideg vajból kis darabkákat farigcsálunk a tetejére.
Sütés
- Hagyományos gázsütő esetén középső bordamagasságon, közepes lángon, 40 percig sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, akkor tegyünk rá sütőpapírt. Lehetetlen megvárni, hogy teljesen kihűljön, langyosan is szeletelhető.
- sütési hőfok: 180°C
- tepsi mérete: 26x36x5 cm
forrás: nosalty.hu