Pálinkás szilvás lepény recept

Receptek » Pálinkás szilvás lepény recept

 

 

 

 

 

hozzávalók / 6 adag

 
  • 80 dkg szilva
  • 2 ek szilva pálinka (vagy ugyanennyi rum)
  • 3 ek porcukor
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 6 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  • 3 db tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg porcukor
  • 50 dkg tehéntúró
  • 4 ek zsemlemorzsa
  • 13 dkg vaj

 

elkészítés

Előkészítés

  1. A szilvát kimagozzuk, felezzük. Meglocsoljuk a szilvapálinkával, megszórjuk a porcukorral és a fahéjjal.
  2. A magas falú tepsit kikenjük 3 dkg vajjal és kiszórjuk 2 evőkanál zsemlemorzsával. Ennél a süteménynél ne sütőpapírt használjunk. 3 dkg vaj puha legyen 10 dkg vaj hideg, kemény. Tepsi mérete: 26 cm X 36 cm Sütőt bemelegítjük 180 fokra.

Tészta összeállítása

  1. A lisztben elkeverjük a sütőport és a csipetnyi sót. Keverőtálban, robotgép segítségével kikeverjük a tojások sárgáját a porcukorral, a vaníliás cukorral és végül a túróval. Ehhez adagoljuk kanalanként a lisztes keveréket és simára dolgozzuk. A tojások fehérjét kemény habbá verjük és lazán beleforgatjuk a tésztába.
  2. A tészta felét a tepsibe tesszük, erre következik a szilva fele, rásimítjuk a tészta másik felét és erre pedig a szilva másik felét. Ezt a második szilvaadagot szép sorba helyezzük el, kicsit megdöntve (képen balra lent). Megszórjuk a maradék zsemlemorzsával és a 10 dkg hideg vajból kis darabkákat farigcsálunk a tetejére.

Sütés

  1. Hagyományos gázsütő esetén középső bordamagasságon, közepes lángon, 40 percig sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, akkor tegyünk rá sütőpapírt. Lehetetlen megvárni, hogy teljesen kihűljön, langyosan is szeletelhető.
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 26x36x5 cm

 

 

forrás: nosalty.hu