Szilvás palacsinta recept
Receptek » Szilvás palacsinta recept
hozzávalók / 3 adag
A palacsintához
- 10 dkg finomliszt
- 2 dl tej
- 2 db tojás
- 1 ek napraforgó olaj
- 1 csipet só
A szószhoz
- 50 dkg szilva
- 20 dkg cukor
- 20 ml pálinka (lehetőleg szilva, de ki is hagyható)
- 2 dl vörösbor
- 1 ek vaj
elkészítés
A palacsintához
- Simára keverjük az összes alapanyagot, ha túl sűrű, lazíthatjuk szódával vagy szénsavas ásványvízzel.
- Forró serpenyőben kisütjük a minél vékonyabb palacsintákat. Ebből a mennyiségből kb. 6 db lesz.
- Felhasználásig melegen tartjuk.
A szószhoz
- Közepes lángon hevítjük a serpenyőt, majd egyenletesen eloszlatjuk benne a cukrot. Kb 8 perc alatt középbarna karamellt készítünk.
- Közben kimagozzuk a szilvákat, és félbe, vagy ha szükséges, negyedbe vágjuk.
- A karamellt felöntjük a vörösborral (vigyázat, sistereg), majd beledobjuk a szilvákat, és ennél a pontnál a pálinkát is hozzáönthetjük.
- Addig kevergetjük, míg a karamell fel nem oldódik a borban. Ezután 1-2 percre le is fedhetjük, ha a szilvák nagyon éretlenek, de ez általában nem szükséges: puhára pároljuk a szilvákat.
- A tűzről levéve beledobjuk a hideg vajat, és olvadásig keverjük. A szirupos szilvát a negyedbe hajtott palacsintákra öntjük, és melegen tálaljuk.
forrás: nosalty.hu